Ce este pielea îmbătrânită? Simptome, prevenire și tratamente

Cele mai vizibile semne ale îmbătrânirii sau ale trecerii timpului sunt părul cărunt și pielea îmbătrânită. Acesta este un proces natural și progresiv care afectează toate țesuturile și este diferit la fiecare persoană.

Putem spune că vorbim despre îmbătrânirea pielii atunci când aceasta prezintă diferite semne de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și liniile de expresie, pierderea elasticității și a fermității, apariția petelor, uscăciunea și senzația de strângere, lipsa de luminozitate sau fragilitatea crescută a vaselor de sânge, ceea ce produce echimoze – sângerări sub piele.

De ce apar semnele de îmbătrânire a pielii?

Modificările pielii sunt legate de trecerea timpului, dar și de factori de mediu și genetici, precum și de aspecte precum alimentația și, mai ales, expunerea la soare (fotoîmbătrânire).

Care sunt caracteristicile îmbătrânirii pielii?

  • Piele mai subțire
  • Aspect palid
  • Piele deshidratată
  • Pielea îmbătrânită devine mai subțire, are un aspect mai palid și devine din ce în ce mai deshidratată. Ca urmare a acestei subțieri, dermul își pierde capacitatea de protecție și de izolare, iar riscul de apariție a leziunilor cutanate crește.

În ultimele decenii, s-a intensificat căutarea de produse și tehnici care să încetinească și să inverseze efectele îmbătrânirii. Totuși, cum se poate reface pielea îmbătrânită?

Cea mai bună modalitate de a întârzia apariția simptomelor îmbătrânirii pielii este prevenirea, deoarece acesta este singurul lucru pe care îl putem face în mod responsabil.

Cum să prevenim simptomele îmbătrânirii pielii

Cel mai bun mod de a preveni îmbătrânirea pielii noastre este să o protejăm de razele ultraviolete cu o bună protecție solară cu spectru larg. Cele mai multe dintre daunele provocate de expunerea la soare sunt cumulative, așa că este esențial să vă protejați în permanență.

Nu fumați

Fumatul distruge colagenul din piele, unul dintre principalii factori responsabili de elasticitatea pielii. Aveți o dietă sănătoasă și echilibrată, cu multe legume și fructe, care sunt mari furnizori de vitamine pentru piele.

Hidratați-vă

Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi, deoarece hidratarea este esențială. Nu uitați că este esențial să vă păstrați pielea curată și perfect hidratată. Dacă pielea dumneavoastră este uscată, este indicat să folosiți un umidificator acasă, să faceți baie mai rar cu săpun și să folosiți loțiuni hidratante, creme hidratante anti-îmbătrânire sau stimulatori de flacciditate formulați cu acid hialuronic ultraconcentrat și fermenți prebiotici.

Mențineți o rutină de igienă facială

Poluarea (provenită de la fum, radicalii liberi și schimbările climatice) accelerează procesul natural de îmbătrânire; poate provoca, printre alte efecte, deshidratare, riduri, opacitate și/sau sensibilitate excesivă a pielii. Cea mai bună modalitate de a vă proteja de poluare este o bună igienă zilnică a feței pentru a îndepărta resturile și o exfoliere de două ori pe săptămână a feței și a gâtului pentru a elimina impuritățile.

Îngrijire și tratamente pentru a preveni îmbătrânirea pielii

Așa cum am spus deja, pentru a întârzia avansarea semnelor de îmbătrânire la pielea matură, este esențial să hidratezi și să cureți bine pielea, cel puțin de două ori pe zi. Este indicat să vă demachiați și să aplicați loțiuni, creme și tonice cu ingrediente active anti-îmbătrânire care să mențină pielea proaspătă.

În plus, trebuie acordată o atenție deosebită îngrijirii ochilor, gâtului și buzelor, deoarece acestea sunt zonele cele mai predispuse la riduri, pete și alte semne de îmbătrânire.

Tratamente cu vitamine

O opțiune bună pentru tratarea pielii îmbătrânite pot fi tratamentele care folosesc retinoizi – înrudiți cu vitamina A și foarte benefici pentru piele -, vitamina C și alfa-hidroxi-acizi – molecule solubile în apă care ajută la exfolierea pielii și la eliminarea celulelor moarte.

Cele mai eficiente creme

Cremele care conțin retinol sunt adesea eficiente în combaterea ridurilor, la fel ca și cremele peptidice care stimulează producția de colagen. Peptidele sunt molecule formate prin unirea aminoacizilor care sunt componentele de bază ale proteinelor precum colagenul, elastina și cheratina, elemente esențiale pentru menținerea elasticității, tonusului, fermității și texturii pielii.

Microdermabraziune

Un alt tratament medical pentru pielea îmbătrânită este microdermoabraziunea. Această tehnică presupune îndepărtarea celulelor din stratul superior al pielii pentru a stimula creșterea de piele nouă. De obicei, este nedureroasă și nu necesită anestezie sau timp de recuperare.

Peeling

O altă practică de îndepărtare a straturilor exterioare ale pielii pentru ca pielea nouă să poată crește este peelingul sau exfolierea chimică. Este o opțiune bună pentru tratarea cicatricilor ușoare de acnee, a petelor de vârstă, a decolorării pielii sau a ridurilor din jurul ochilor sau al gurii.

Acidul hialuronic

Umpluturile dermice cu acid hialuronic – un zahăr natural pe care îl pierdem pe măsură ce îmbătrânim – pot aborda liniile și ridurile și pot adăuga volum la nivelul pielii. Injecțiile cu toxină botulinică (Botox) pot reduce, de asemenea, ridurile sau liniile fine prin paralizarea micilor mușchi faciali.

Chirurgia estetică pentru refacerea pielii îmbătrânite

Cu toate acestea, cele mai durabile și permanente efecte asupra pielii îmbătrânite pot fi găsite în chirurgia estetică. Printre diferitele intervenții de întinerire a dermului și a feței noastre putem evidenția blefaroplastia – chirurgia pleoapelor -, bichectomia – pentru eliminarea pungilor malare -, ritidoplastia frontală sau liftingul sprâncenelor, liftingul facial sau mentoplastia – chirurgia bărbiei -.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *