Să avem o rutină sănătoasă, să mâncăm sănătos și să nu ne expunem la niveluri ridicate de lumină solară sunt câteva dintre recomandările atunci când vine vorba de îngrijirea pielii noastre.
V-ați gândit vreodată că pielea este cel mai expus organ al corpului dumneavoastră? Aceasta acționează ca o barieră împotriva multor agenți de mediu, cum ar fi radiațiile solare și poluarea, așa că este esențial să îi acordăm îngrijirea necesară, nu doar din motive estetice, ci și pentru a preveni îmbătrânirea prematură. Pornind de la această premisă, apare dermoestetica, o ramură a dermatologiei care ajută la ameliorarea îmbătrânirii pielii prin diferite proceduri și intervenții, „deși își propune, de asemenea, să repare, de exemplu, sechelele unor patologii estetice, cum ar fi cicatricile cauzate de acnee sau de intervenții chirurgicale, precum și sechelele paraliziilor faciale”, explică Dr. Francisca Daza, medic dermatolog la Clínica Alemana.
Scopul, clarifică specialistul, nu este acela de a face o persoană de 70 de ani să pară că are 20. Procedurile urmăresc îmbunătățirea sănătății pielii, unde fundamental este să se promoveze îngrijirea dermatologică de la o vârstă fragedă pentru a minimiza efectele trecerii anilor. „Idealul este să ai grijă de pielea ta de la vârsta de 20 sau 25 de ani, încorporând în rutina ta obiceiuri foarte elementare: utilizarea de protecție solară și de cremă hidratantă pentru piele”, spune Dr. Francisca Daza. Ulterior, după vârsta de 35 de ani, tehnicile folosite au ca scop recuperarea a ceea ce s-a pierdut deja, menținând întotdeauna caracteristicile și frumusețea fiecărui pacient.
În acest context, medicul explică faptul că există două tipuri de îmbătrânire:
Îmbătrânirea intrinsecă sau cronologică:
Aceasta începe în jurul vârstei de 30 de ani, când are loc un fenomen de reabsorbție a oaselor și a grăsimii faciale, care determină treptat căderea țesuturilor (teoria forței de gravitație). Ca urmare, partea inferioară a feței se lărgește – cunoscut sub numele de „efectul buldog” -, iar pliul nasolabial și liniile de marionetă devin mai pronunțate.
În mod natural, cu trecerea anilor, sinteza colagenului încetinește, ceea ce face ca pielea să devină mai subțire, ceea ce duce la apariția ridurilor tipice îmbătrânirii.
Îmbătrânirea extrinsecă sau fotoîmbătrânirea:
Este o consecință a tuturor factorilor de mediu la care suntem expuși zilnic: radiațiile solare, poluarea, stresul, fumatul. Aceștia și alți factori duc la o piele mai ternă, la apariția petelor și a ridurilor fine.
Ce se folosește pentru a preveni îmbătrânirea?
Potrivit doctorului Francisca Daza, pe lângă prevenție, care ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă, există în prezent proceduri în funcție de nevoile fiecărui pacient. Printre acestea se numără:
- Toxina botulinică (cunoscută în mod obișnuit sub numele de Botox): este esențială pentru a preveni ridurile care se formează odată cu gesturile de expresie.
- Acidul hialuronic: unele sunt folosite pentru a hidrata pielea, a da luminozitate și a îmbunătăți ridurile fine; altele sunt mai dense și au ca scop susținerea pielii, adică tratează ridurile mai profunde și corectează volumul care s-a pierdut în timp.
- Biostimulatorii: acestea sunt substanțe care sunt injectate în piele pentru a stimula producția naturală de colagen, ceea ce duce la regenerarea țesuturilor și la un efect de lifting. „Aceasta este o procedură pe termen mai lung, deoarece organismul însuși este cel care stimulează producția de colagen și reface ceea ce a fost pierdut”, spune specialistul.
- Terapia cu laser: este foarte eficientă atât în prevenirea, cât și în tratarea îmbătrânirii. Laserul este utilizat pe scară largă pentru tratarea petelor și a rozaceei, a ridurilor mai profunde și a cicatricilor cauzate de acnee sau ca urmare a unei intervenții chirurgicale.
Importanța îngrijirii personale
Potrivit dermatologului, „pielea este o reflectare a întregului nostru organism”, motiv pentru care, pe lângă ceea ce ne poate ajuta dermoestetica, este extrem de important să încorporăm în rutina noastră zilnică câteva metode de autoîngrijire:
- Nu vă expuneți la soare.
- Folosiți protecție solară în fiecare zi, chiar și în zilele înnorate.
- Hidratați pielea pe tot corpul după baie.
- Curățați pielea în fiecare seară, nu dormiți cu machiaj.
- Nu fumați. „Țigările fac ravagii asupra pielii și accelerează foarte mult îmbătrânirea.
- Beți multă apă.
- Aveți o dietă sănătoasă:
- Includeți proteine pentru a menține colagenul din organism.
- Includeți fructe și legume bogate în antioxidanți și vitamine pentru a preveni îmbătrânirea prematură.
- Reduceți pe cât posibil consumul de zaharuri.
- Canalizați stresul:
- Faceți puțin sport.
- Meditați.
- Dormiți între 7 și 8 ore pe zi.