Ridurile cauzate de îmbătrânirea pielii

Ridurile: un indicator biologic al îmbătrânirii pielii

Trecerea timpului face ca pielea să îmbătrânească, să se schimbe și să își piardă hidratarea naturală, iar substanța sa fundamentală degenerează. Din cauza lipsei de hidratare și de nutrienți, producția de colagen este redusă. Acest țesut, care susține pielea, slăbește, ceea ce duce la o pierdere de fermitate și tonus. Coeziunea dintre derm și epidermă devine mai slabă și se formează depresiuni la suprafața pielii: ridurile. Ridurile sunt unul dintre primele semne vizibile ale îmbătrânirii pielii și apar mai ales pe față. Există două categorii:

  • Ridurile de expresie situate pe frunte și între sprâncene, în pliurile nasolabiale și la colțul buzelor.
  • Pliurile slăbite cauzate de lăsarea pielii și pierderea tonusului și a fermității. Acestea sunt responsabile de alterarea conturului feței, de formarea pungilor de ochi, de pomeții căzuți și de bărbia dublă.

CAUZE

MECANISMELE CARE DETERMINĂ APARIȚIA RIDURILOR

Există trei mecanisme care determină apariția ridurilor:
Acțiunea mușchilor: pielea este afectată de mișcarea constantă a mușchilor de dedesubt. Aceste micro-contracții favorizează formarea de linii între care pielea se încordează, se întinde și, în cele din urmă, se pliază.
Modificarea componentelor pielii: atât îmbătrânirea intrinsecă, cât și foto-îmbătrânirea determină contracția joncțiunii dintre derm și epidermă, ceea ce duce la aplatizarea acesteia.
Modificarea tensiunii pielii: odată cu vârsta, liniile care strâng pielea se dilată încet și se golesc. Acest fenomen se accelerează începând cu vârsta de 60 de ani.

TRATAMENTE

INGREDIENTE ACTIVE SPECIFICE PENTRU TRATAREA RIDURILOR

Deși ridurile nu pot dispărea complet, produsele cosmetice pot fi folosite pentru a încetini și a preveni anumite mecanisme prin care pielea îmbătrânește. Principalele ingrediente active din produsele anti-îmbătrânire și anti-rid sunt antioxidanții, substanțele pro-colagen (vitamina C etc.), agenții hidratanți care rețin apa (cum ar fi acidul hialuronic) și agenții depigmentanți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *